2012. május 5., szombat

Tűnemezelt tulipán kitűző az Édesanyáknak , Anyák napjára

 A kellékek: vékony nemezelőtű, zöld és piros szalag gyapjú, egy szivacs (egyszerű fürdő szivacs is jó), egy kitűző (ha nincs biztosítótű is jó) és egy papírból kivágott tulipán, amely körülbelül 1/3 résszel legyen nagyobb, annál a méretnél amilyenre a kitűzőt szeretnénk. Ilyen lesz, ha kész.
 Tegyük a szivacsra a mintát és igazítsuk rá a levélnek való zöld gyapjút, majd óvatosan kihúzva alóla a mintát kezdjük el egyenletesen döfködni a tűvel a gyapjút.
 Hamarosan látni fogjuk, hogy a szálak kezdenek összeállni, majd fordítsuk meg a leveles szárat és ugyanúgy döfködve nemezeljük tovább.
 Ezt a forgatás jó párszor meg kell ismételni, természetesen szurkálva nemezeljük közben a gyapjút. Óvatos oldalirányú szúrásokkal is érdemes tömöríteni. Ha úgy látjuk, hogy nem állnak már ki a gyapjúszálak, és tapintásra van már egy vastagsága a kis szárnak, folytathatjuk a tulipán fejével.
 A mintára helyezzük a piros gyapjút, kicsit kézzel összeigazítjuk, majd a mintát kihúzva ezt is elkezdjük mindenhol egyenletesen döfködni.
 Ahogy összeigazodnak a szálak, elkezdjük a sziromcsúcsok kialakítását kissé vízszintes irányú döfködéssel.
 Közben magát a tulipán fejet is nemezeljük, természetesen jó párszor megforgatva ezt is, hogy mindkét oldalt összeálljak a szállak.A kehely formáját oldalirányú tűszúrásokkal alakítjuk.
 A szivacs szélén, kissé oldalra döltve nemezeljük tovább a szirmok csúcsát, így kicsit karakteresebbek a sziromcsúcsok.
 Ha kész, a szár végére helyezzük a tulipán fejét és összenemezeljük, majd megfordítva szintén összenemezeljük. A pirosba lógó zöld részre teszünk egy kis piros gyapjút és összenemezelve eltűnik a zöld rész. Ha tapintásra nem elég tömör akkor még szurkálással tömöríthetjük és készen is van. Utána már csak a kitűzőrész felvarrása marad, majd egy helyes kis díszdoboz, és kész az egyszerű, de kedves ajándék. Körülbelül fél óra alatt elkészül.
Jó munkát kívánok: Anita

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése