2012. november 6., kedd

Tanfolyam emlékeztető lépésről lépésre- pásztor gyapjú manó készítése

Tanfolyam emlékeztető lépésről lépésre

Biztosan emlékeztek rá, hogy az 1001 Fonal boltban gyapjú manót készítettünk. Akkor elég rövid volt az időnk, és kérések érkeztek, hogy valamiféle emlékeztetőt tegyünk fel a gyapjú manó készítésről. Most ezen igényeknek teszünk eleget, de mivel műhelyünkben elkezdődtek az Adventi előkészületek, így a gyapjú manó készítés lépéseit, most egy pásztor gyapjú manó készítésével fogom bemutatni, így a kellemeset összekötjük a hasznossal. Ő a mi Betlehemünk hetedik tagjaként készül, a Szent család és a Napkeleti bölcsek már várják őt. A teljes Betlehemről majd a későbbiekben olvashattok. Szóval kezdjük a legelején.

Kellékek: tömő (suba) gyapjú, test színű szalag gyapjú, pipaszár tisztító, olló, és színes szalag gyapjú a ruházathoz.

Fej elkészítése
1. lépés: a tömő gyapjúból tépjünk le egy kb. 10-12 cm hosszú darabot és kezdjük el feltekerni amilyen szorosan csak bírjuk, mintha csigaház lenne. Körülbelül 1,5 cm-es gyapjú golyót kapunk.


2. lépés: a test színű gyapjúból tépjünk le egy  kb. 15 cm-es darabot majd fektessük le. Egy újabb, kisebb darabot tépjünk le és csúsztassuk alá a közepéig. Itt kössük csomóra. Ha megkötöttük a kötés alatt és felett húzzuk szét egyenletesen a gyapjút.


3. lépés: fogjuk meg a fejet és helyezzük rá a széthúzott gyapjút, úgy hogy a csomózás görcse kissé a fej hátulsó részére essen.


4. lépés: simítsuk rá a test színű gyapjút a fejre, elosztva, majd három ujjal fogjuk meg a nyaki részen. Tépjünk egy kis gyapjút és kössük el vele a nyakat. A fej ezzel el is készült.


Test elkészítése
1. lépés: három ujjal fogjuk a nyaki részt, elölről tegyünk egy pipaszár tisztítót a nyakhoz, fogjuk szorosan, hogy ne csússzon el.


Majd egy mozdulattal a jobb oldalát hátrafelé megtekerve a nyak körül, ismét előre hozva állítsuk vízszintes helyzetbe. Ezek lesznek a kezek. Ha az egyik kéz hosszabb, a felesleget vágjuk le, hogy egyformák legyenek a kezek. A test kéz arányt figyeljük.


2. lépés: A lábak, a nyak és a kezek körül lesznek rögzítve, méghozzá úgy, hogy fogunk egy pipaszár tisztítót a bal váll részhez és egy mozdulattal hátra felé megtekerve előre hozzuk a képen látható módon.

.


Ezt egy másik pipaszár tisztítóval ugyanígy megcsináljuk a másik oldalon is, így már készen van a test váza. Ha a lábak aránytalanul hosszúak, vágjunk le a végeikből.
Ilyenkor még olyan kis morbid, bár még rosszabb részek is lesznek az elkészítés során.


3. lépés: a test beburkolását a kezekkel kezdjük. Fontos, hogy mindig a kezek végétől kezdjük. A letépett gyapjúszálat kissé húzzuk szét, az egyik végét fektessük a kezecskére, majd a kéz végétől kezdjük el betekerni a kezet. Így a betekerés egyben rögzíti is a feltekert gyapjút.


Ha a váll résznél marad gyapjú, azt a mellkas részre dolgozzuk el. Így fedjük be a kezeket és a két lábat is, szintén alulról kezdve. Ha kész, a kezek végét kb. fél cm-re, a lábak végét kb. 1 cm-re befordítjuk.


4. lépés: A manót szembe fordítva fogjunk. Egy gyapjú csíkot fogjunk a csípőjéhez és vigyük fel a mellkason, a vállon át, hátul a tarkón,visszahozzuk a másik oldalon, le a mellkason a csípőre. A felesleget a dereka köré tekerve eldolgozzuk.


Tépünk egy másik gyapjú csíkot, ezt csak simán a derekára tekerjük, így már készen van a manó teste is.


Haj és ruházat készítése:
1. lépés: kiválasztjuk milyen színű hajat szeretnénk, itt feketével dolgozunk. Letépjük a fekete gyapjút, majd a fej tető közepére illesztve, pár tűzéssel rögzítjük. Na ez is morbid.


A lelógó hajat oldalt elvezetve a tarkón pár tűszúrással rögzítjük. Ha a fejtető kopasz, széthúzzuk kissé a gyapjút és ott is megtűzzük.


Én most egy kis bajuszt is tűztem neki, lehet szakállat is, minden csak fantázia kérdése.


2. lépés: egy barna gyapjú csíkból kucsmát készítünk. Elölről hozzuk hátra és tűzéssel rögzítjük a fej hátsó részén.


A kezek felöltöztetését szintén a kezek végétől kezdjük, úgy mint a befedésüket, csak a behajlított rész egy része is be legyen fedve, úgy ahogy a kép mutatja.


Mindkét kezet felöltöztetjük, ha marad a vállnál felesleges gyapjú, azt a deréktájon dolgozzuk el.


A kezek után egy gyapjúcsíkkal a mellkast is felöltöztetjük, a test elkészítésének 4. pontjában leírtak szerint.


3. lépés: a lábakra a nadrág feltekerését szintén alulról kezdjük, úgy, hogy a csizma helyét kihagyjuk. Mindkét lábat betekerjük.


Végül marad a csizma, ez egy kicsit nehezebb, mert nagyon kicsi.


 A  pásztor manómra egy kis gyapjú kendőt terítettem, nehogy megfázzon a hidegben.


És elkészült a pásztor manó.


Remélem elég részletes és érthető a leírás. Mindenféle manó elkészíthető ezzel a technikával.  Ha bármilyen kérdésetek van az elkészítéssel kapcsolatban, szívesen segítek, írjatok.
További kellemes délutánt és csináljatok sok-sok manót!
Anita

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése