2013. március 11., hétfő

Birkától a gyapjúfilcig!

Birkától a gyapjúfilcig!

Nos Kedves Olvasóink elérkezett a nap, amellyel elindul a mi kis ismeretterjesztő sorozatunk. Ebben az első bejegyzésben a gyapjú keletkezéséről, a gyapjú tulajdonságairól olvashattok. Olyan ismereteket gyűjtöttünk össze, amelyek főként a kézművesség szempontjából fontosak. Mai bejegyzésem létrejöttében a Ligeti Juhászat (Erdőbénye) volt segítségemre, pontosabban Gondáné Marika néni állította össze a bejegyzésünk tartalmát. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani a fáradozásaiért!
Tehát indulhat a csemegézés!
Gyapjú

A gyapjú olyan állati szőrzet, melynek szálai finomságuk, erősségük, simulékonyságuk, rugalmasságuk, zsugorodó képességük révén fonalfonásra vagy nemezesítésre alkalmasak.
A gyapjú anyaga állati fehérje, túlnyomórészt aminosavakból felépülő keratin. A gyapjúszálak az állat bőrén csoportosan (pászmákban) nőnek, több egymás melletti pászmát kötőszálak kapcsolnak össze és fürtöket alkotnak. Ezek a fürtök alkotják a gyapjúbunda építőelemeit. Egy állat bőrfelületén átlagosan 16–130 millió szál van. A gyapjúszálak finomsága, hosszúsága, a lenyírható bunda tömege, és az abból nyerhető tiszta gyapjúszál-mennyiség stb. a juhfajtától függ. Egy-egy állatról 3–10 kg gyapjú nyírható le, ennek 30–75%-a hasznosítható.

..

Gyapjúnak kell tekinteni az angóranyúl, a teve, a jak, az alpaka, valamint az angórakecske és kasmír kecske szőr köntösét is. Ha a gyapjúszálakból álló szőr köntös a lenyúzás után összefüggő darabban marad, akkor bundának hívjuk.

Gyapjúszálak tulajdonságai:

 A gyapjúszálak sűrűsége 1,32 g/cm³, nedvességfelvevő képessége 16% körül van. A gyapjú elég lassan nedvesedik, de lassan is szárad. Jó nedvszívó képességére az is jellemző, hogy még a nagy (akár 40%) nedvességtartalmú szálhalmaz is száraz tapintású, ami a ruházati felhasználásokban kedvező. A szakítóerejére utaló ún. szakítóhossz (ez az az elméleti szálhosszúság, amely alatt a szál saját súlya alatt elszakadna) 9–15 km (összehasonlításul: a nejlonszál szakítóhossza 40–60 km), szakadási nyúlása 30–50%.
A gyapjú igen rossz elektromos vezető a feldolgozás folyamán könnyen feltöltődik sztatikus elektromossággal. Emiatt a gyapjúfonodákban igen nagy relatív légnedvességet (70–80%) kell tartani, mert a levegőben levő víz elvezeti az elektromos töltéseket a szálakról és ez megkönnyíti a fonhatóságukat.
A lúgos anyagok károsan hatnak a gyapjúszál kémiai összetevőire. Tíz százalékos meleg lúgban a gyapjú teljesen feloldódik, viszont a savak gyenge oldata csak a növényi részeket szenesíti el (karbonizálás).

A napfény komoly károsodást okoz a gyapjún, mert anyaga elbomlik, ami szilárdságcsökkenést és elszíneződést okoz. Károsítják a gyapjút a lúgok és az oxidáló szerek. Meggyújtva jellemző szagot áraszt és göbösödve olvad, a lángból kivéve nem ég tovább. Megfelelő fizikai feltételek (hő és nedvesség együttes hatása) mellett a gyapjú maradandóan alakíthatóvá válik, ezen alapul a vasalhatósága.

A gyapjú értékmérő tulajdonságai:

1.     szín: a legjobb a fehér, mert bármilyen színre festhető
2.     hossz: a hosszabbak értékesebbek, ezekből egyenletesebb textil készíthető
3.     finomság: mérésére a mikront használják, hazánkban a legfinomabb gyapjúja a magyar merinó juhnak van
4.     erősség: nagy húzási terhelést kibír elszakadás nélkül
5.     rugalmasság: a rugalmas gyapjúból készült textilárú nem gyűrődik, nem ráncosodik, könyökön, térden hosszabb viselés után se öblösödik ki
A gyapjú összértékének kifejezésére a szortimentumot használják, ami a gyapjú használati értékének a mutatója. A legjobb szortimentumút az  AAAA jelzéssel látják el, az ez után következő az AAA,AA,A,B,C,D,E,F betűjelzésűek következnek. A közbülső fokozatok jelzésére A/AA, A/B, A, A, B, B, C, C, D, D jelzésekkel is találkozunk.

A szortiment jelzéseinek részletezésével most nem foglalkozunk, azt meghagyjuk a textiliparnak, mi megelégszünk ennyivel. 
Viszont a Ligeti Juhászathoz kapcsolódva mindenkit meginvitálunk egy kis gasztronómiai kitekintésre. A Ligeti Juhászat biofarmként működik, és hozzátartozik a Gonda sajtműhely. A sajtműhelyben fantasztikus juh-, kecskesajt és juhtúró készül, amit minden Erdőbényére látogatónak érdemes megkóstolnia. Ha tehát a Zemplénben jársz, térj be Erdőbényére és keresd a Gonda sajtműhelyt, amely elérhetősége:

3932 Erdőbénye, Mátyás király u. 67.
Tel/fax:06-47/336-005, 06-30-580-1557
E-mail: gondacsalad@freemail.hu





















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése