Nos Kedves Olvasóink elérkezett a nap, amellyel elindul a mi kis ismeretterjesztő sorozatunk. Ebben az első bejegyzésben a gyapjú keletkezéséről, a gyapjú tulajdonságairól olvashattok. Olyan ismereteket gyűjtöttünk össze, amelyek főként a kézművesség szempontjából fontosak. Mai bejegyzésem létrejöttében a Ligeti Juhászat (Erdőbénye) volt segítségemre, pontosabban Gondáné Marika néni állította össze a bejegyzésünk tartalmát. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani a fáradozásaiért!
Tehát indulhat a csemegézés!
Gyapjú
A gyapjú olyan állati szőrzet, melynek szálai
finomságuk, erősségük, simulékonyságuk, rugalmasságuk, zsugorodó képességük
révén fonalfonásra vagy nemezesítésre alkalmasak.
A gyapjú anyaga állati fehérje, túlnyomórészt aminosavakból felépülő keratin.
A gyapjúszálak az állat bőrén csoportosan (pászmákban) nőnek, több egymás melletti pászmát
kötőszálak kapcsolnak össze és fürtöket
alkotnak. Ezek a fürtök alkotják a gyapjúbunda építőelemeit. Egy állat
bőrfelületén átlagosan 16–130 millió szál van. A gyapjúszálak finomsága,
hosszúsága, a lenyírható bunda tömege, és az abból nyerhető tiszta
gyapjúszál-mennyiség stb. a juhfajtától függ. Egy-egy állatról 3–10 kg
gyapjú nyírható le, ennek 30–75%-a hasznosítható...
Gyapjúnak kell tekinteni az angóranyúl, a teve, a
jak, az alpaka, valamint az angórakecske és kasmír kecske szőr köntösét is. Ha
a gyapjúszálakból álló szőr köntös a lenyúzás után összefüggő darabban marad,
akkor bundának hívjuk.
Gyapjúszálak
tulajdonságai:
A
gyapjúszálak sűrűsége 1,32 g/cm³, nedvességfelvevő képessége 16% körül van. A
gyapjú elég lassan nedvesedik, de lassan is szárad. Jó nedvszívó képességére az
is jellemző, hogy még a nagy (akár 40%) nedvességtartalmú szálhalmaz is száraz
tapintású, ami a ruházati felhasználásokban kedvező. A szakítóerejére utaló ún.
szakítóhossz (ez az az elméleti szálhosszúság, amely alatt a szál saját súlya
alatt elszakadna) 9–15 km (összehasonlításul: a nejlonszál szakítóhossza
40–60 km), szakadási nyúlása 30–50%.
A gyapjú igen rossz elektromos vezető
a feldolgozás folyamán könnyen feltöltődik sztatikus elektromossággal. Emiatt a
gyapjúfonodákban igen nagy relatív légnedvességet (70–80%) kell tartani, mert a
levegőben levő víz elvezeti az elektromos töltéseket a szálakról és ez megkönnyíti
a fonhatóságukat.
A lúgos anyagok károsan hatnak a gyapjúszál kémiai összetevőire. Tíz százalékos meleg lúgban a gyapjú teljesen feloldódik, viszont a savak gyenge oldata csak a növényi részeket szenesíti el (karbonizálás).
A lúgos anyagok károsan hatnak a gyapjúszál kémiai összetevőire. Tíz százalékos meleg lúgban a gyapjú teljesen feloldódik, viszont a savak gyenge oldata csak a növényi részeket szenesíti el (karbonizálás).
A napfény komoly károsodást okoz a gyapjún, mert
anyaga elbomlik, ami szilárdságcsökkenést
és elszíneződést okoz. Károsítják a gyapjút a lúgok és az oxidáló szerek.
Meggyújtva jellemző szagot áraszt és göbösödve olvad, a lángból kivéve nem ég
tovább. Megfelelő
fizikai feltételek (hő és nedvesség együttes hatása) mellett a gyapjú
maradandóan alakíthatóvá válik, ezen alapul a vasalhatósága.
A
gyapjú értékmérő tulajdonságai:
1. szín:
a legjobb a fehér, mert bármilyen színre festhető
2. hossz:
a hosszabbak értékesebbek, ezekből egyenletesebb textil készíthető
3. finomság:
mérésére a mikront használják, hazánkban a legfinomabb gyapjúja a magyar merinó
juhnak van
4. erősség:
nagy húzási terhelést kibír elszakadás nélkül
5. rugalmasság:
a rugalmas gyapjúból készült textilárú nem gyűrődik, nem ráncosodik, könyökön,
térden hosszabb viselés után se öblösödik ki
A gyapjú összértékének kifejezésére a szortimentumot
használják, ami a gyapjú használati értékének a mutatója. A legjobb
szortimentumút az AAAA jelzéssel látják
el, az ez után következő az AAA,AA,A,B,C,D,E,F betűjelzésűek következnek. A
közbülső fokozatok jelzésére A/AA, A/B, A₁,
A₂, B₁,
B₂, C₁,
C₂, D₁,
D₂ jelzésekkel is találkozunk.
A szortiment jelzéseinek részletezésével most nem foglalkozunk, azt meghagyjuk a textiliparnak, mi megelégszünk ennyivel.
Viszont a Ligeti Juhászathoz kapcsolódva mindenkit meginvitálunk egy kis gasztronómiai kitekintésre. A Ligeti Juhászat biofarmként működik, és hozzátartozik a Gonda sajtműhely. A sajtműhelyben fantasztikus juh-, kecskesajt és juhtúró készül, amit minden Erdőbényére látogatónak érdemes megkóstolnia. Ha tehát a Zemplénben jársz, térj be Erdőbényére és keresd a Gonda sajtműhelyt, amely elérhetősége:
3932 Erdőbénye, Mátyás király u. 67.
Tel/fax:06-47/336-005, 06-30-580-1557
E-mail: gondacsalad@freemail.hu
3932 Erdőbénye, Mátyás király u. 67.
Tel/fax:06-47/336-005, 06-30-580-1557
E-mail: gondacsalad@freemail.hu
Tel/fax:06-47/336-005, 06-30-580-1557
E-mail: gondacsalad@freemail.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése