2013. május 17., péntek

Birkától a gyapjúfilcig! - a gyapjú mosása

Sorozatunk a gyapjúval való foglalatosságok egyik nagyon "kényes" témájához ért, a gyapjú mosáshoz. Első hallásra azt gondolhatja a laikus ember, hogy mosás- mosás, nem lehet ez olyan nagy ördöngősség, pedig éppen hogy az, mert koszos, nagy fizikai erőt és kitartást igénylő munkafolyamat. Hát lássuk.

A mosást általában a gazda maga végezte a családot belevonva, illetve a módosabb gazdák bérmosatásba adták a gyapjút. Jövedelem forrást is jelentett, hiszen a szegényebb asszonyok 3-4 fős csoportokba összeálltak és ők vállalták a bérmosást. A mosott gyapjút a száradás után visszaadták, a pénzt pedig elosztották.
A lenyírt gyapjú a zsákokban kissé összenyomódott, így a mosást bevezetvén a gyapjút kiterítették. A kiterítéssel nem csak a gyapjú szennyezettségét mérték fel, hanem egyfajta átszellőztetési célja is volt. Ha  a nyíráskor nem történt meg a szaros, csimbókos részek leválasztása akkor ezeket a mosás előtt leválasztották. Tovább is folyhatott a válogatás, amikor a még szennyes gyapjút finomság szerint válogatták. A válogatás alatt nagyon sok, növényi szennyeződéstől szabadult meg a gyapjú, de még így is maradt benne bőven, éppen ezért voltak olyan tájegységek ahol a gyapjút még ki is rázták.
Az igazán precíz és gondos gazdák, ezután még le is mérték a gyapjút, így körülbelül meg tudták állapítani,  mekkora tiszta tömeg várható mosás után. Mosáskor általában 30-50 % mosási veszteséggel számoltak. Ez főként a bér mosatásoknál volt fontos a későbbi viták elkerülése végett.
Következett a tényleges mosás első fázisa az áztatás. Az áztatást nagy kádakban, hordókban végezték, ezek külön csak erre a célra voltak hasznosítva. A gyapjú a szennyezettség mértékétől függően 1-3 napot ázott tiszta vízben. Ez idő alatt a fellazult gyapjú szálak közül kimosódott a még bennlévő növényi maradványok jelentős része, valamint a gyapjúzsír egy része is. Az áztatást követte az igazi mosás. Ilyenkor üstben, bográcsban melegített forróvízbe tették a gyapjút és hagyták kihűlni a vízzel együtt. Kihűlés előtt nem szabadott kevergetni és nyomkodni, mert nemezelődött volna a gyapjú. A forróvíz önmagában is tovább oldotta a gyapjúzsírt, de hogy hatékonyabb legyen  a zsíroldás  különféle  házilag készített lúgokkal fokozták a hatást, például hamulúg. Ezt a mosást addig ismételték, míg a gyapjú elérte a kívánt fehérséget. Az utolsó mosásnál kinyomkodták a gyapjúból a vizet, és langyos, vagy hideg vízben átöblítették. Ezután következett a csurgatás. A csurgatáshoz a gyapjút nagy kosarakba rakták és hagyták hagy engedje ki a levét. A csurgás megszűnte után kiterítették a gyapjút szárító kötélre, vagy fektetve gyékényre, vászonra, kinek mije volt otthon. A szárítást napos, szellős helyen végezték, így viszonylag hamar megszáradt a gyapjú. A teljes száradás után ismét mérlegelés következett, majd ismét zsákokba került a mosott gyapjú.
A gyapjú mosását ma is ugyanezen lépések sorával végzik, csak teljesen gépesített formában. A vegyszerek használatával lerövidülnek az egyes fázisok időintervallumai, illetve olyan melléktermékek is felhasználásra kerülnek, mint a lanolin, azaz a gyapjúzsír.
A sorozat következő bejegyzésében a gyapjú feldolgozásával folytatjuk, és itt nálunk mindjárt leszakad az ég.
Mindenkinek szép hosszú hétvégét. Anita

6 megjegyzés:

  1. Nagyon köszönöm ezt a részletes leírást. Épp most kaptam 4 kiló nyírott gyapjút, és most már nem lesz olyan nehéz a tisztítás. Azt még nem tudom hol fogják kártolni. Nincs ötleted?

    VálaszTörlés
  2. szia péter vagyok csongrád faluban kártol BEKE DÉNES én is őhozzáküldöm az enyémet

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudnál adni elérhetőséget hozzá? Köszönöm!

      Törlés
  3. Szia! Tibor vagyok pécsváradról. Gyapjufonással és kártolással folglalkozom. Ha érdekel valakit irjon a futi@vipmail.hu oldalra.

    VálaszTörlés
  4. Szia! Tibor vagyok pécsváradról. Gyapjufonással és kártolással folglalkozom. Ha érdekel valakit irjon a futi@vipmail.hu oldalra.

    VálaszTörlés
  5. Kedves Tibor most kaptam 3zsák nyers nyírott gyapjút piszkos ,szívesen kimosnám ,az itt leírtak alapján viszont nemezelés hét kártoltatnám .mi a módja.???
    Milyen lehetőségem van ??? Köszönöm a választ

    VálaszTörlés