2012. június 22., péntek

Első alkotó tábori foglalkozásunk- nemezgyöngy karkötő készítése

 Nemezgyöngy karkötő készítése
Első online alkotó tábori foglalkozásunkon egy könnyen elkészíthető, vidám, nemezgyöngy karkötőt készítünk.Az első képen az alapanyagokat láthatjátok, ezek a következők: szalag gyapjú, szappan, meleg víz, törölköző, olló, gumis cérna, zsák varró tű, fa gyöngyök.
A nemez gyöngyök lehetnek eltérő nagyságúak, vagy egyformák. Ha egyformákat szeretnénk,akkor tépjünk le egyforma vastagságú és hosszúságú gyapjú csíkokat. Kezdjük el feltekerni jó szorosan, amennyire csak engedi, hogy minél tömörebb legyen.(2.kép) Célszerű előbb az összes kis tekercset elkészíteni, így nem kell a munka menetét később ezért megszakítani (3. kép) Első tekercskénket mártsuk bele a meleg vízbe, picit nyomjuk össze, hogy jobban átjárja a meleg víz.(4. kép)


:
Mindkét kezünket vizezzük és enyhén szappanozzuk is be. A szappan ne legyen túl sok, mert csúszni fog a gyapjú.(5. kép) Vegyük tenyerünkbe a vizes gyapjú tekercskét és a szappanos tenyereink között NAGYON GYENGÉDEN kezdjük el görgetni. (6. kép) Ismét vizezzük meg és szappanozzunk, majd gyengéd görgetés következzen. (7-8.kép) Közben ügyeljünk, hogy a vizünk mindig meleg legyen, illetve ha túl szappanos cseréljünk meleg vizet.



Lassan érezni fogjuk a gyapjú golyó tömörödését, innentől már nagyobb nyomást gyakorolva görgessük a tenyereink közt. Közben a meleg vízbe mártva jól meg is nyomkodhatjuk, ezzel is segítve a gyapjú szálak tömörödését, a nemezelődést.(9. kép) Figyeljünk rá, hogy ne nemezeljük túl keményre, mert nem fogjuk tudni felfűzni. Ha két ujjunk közé fogva összenyomjuk a nemez golyót, majd elengedve újra gömbölyű alakot vesz fel, akkor kész.(10. kép) Jó alaposan öblítsük ki tiszta vízben a golyót, majd még görgessük egy kicsit, hogy formás legyen. (11-12.kép) Minden egyes nemezgyöngyünket így készítsük el.


Ha készen vannak meleg, árnyékos helyen szárítsuk ki. Végül következik a felfűzés, ehhez azt hiszem nem kell különösebb kommentár. A következő képeken a fa gyöngy nélküli és a fa gyöngyös változatot láthatjátok. Döntse el mindenki, neki melyik a szimpatikusabb.
Nekem ezek a színek a gyengéim.



 Remélem minél többen velünk tartotok  június 25-én és meg csodálhatjuk egymás alkotásait.
Addig is készüljetek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése