2012. szeptember 10., hétfő

Egy kis Ezotéria!

Be kell vallanunk, hogy találkozásaink alkalmaikor a Műhelyben gyakran terelődik a szó spirituális, ezoterikus dolgokra. Nem olyan régen, azt hiszem pár napja, találkoztam egy érdekes cikkel.  A cikk részlete az NL Ezotéria 4. számából való és nagyon érdekes dolgokat tartogat az olvasónak. Azt gondolom, hogy mint alkotó műhely mi is belekukkanthatunk egy részletébe:

Szellemi termékenység
Termékeny az utódot világra hozó asszony, a gyümölcsöt termő fa, de termékeny a művész is, aki sok és eredeti művet alkot. A termékenységnek van tehát egy szellemi szintje is, amit a spirituális tanítások oldaláról is megismerhetünk.

Elsőként meg kell különböztetnünk két, gyakran összekevert fogalmat: a teremtést és az ALKOTÁST. Szellemi értelemben teremtésnek nevezzük azt a folyamatot, amelynek során létrejön valami, ami addig még nem volt meg a létezés egyetlen szintjén sem. Fontos tudni, hogy a teremtés aktusa a tanításokban mindig Istenhez (Teremtőhöz) kapcsolódik.

ALKOTÁS
Az alkotás szintén valaminek a létrehozása, ami addig nem volt meg valamelyik létsíkon, többnyire a földi síkon. Ezen belül is megkülönböztetünk "valódi" alkotást és reprodukciót. Az előbbi fogalom főként művészekhez, de bizonyos értelemben feltalálókhoz is kapcsolódik. ŐK ÁLTALÁBAN TUDATTALANUL KAPCSOLATBAN VANNAK EGY MAGASABB LÉTSÍKKAL, AHONNAN AZ INSPIRÁCIÓKAT BEFOGADJÁK, ÉS FÖLDI SZINTRE "LEHOZZÁK". Ennek megértéséhez tudnunk kell, hogy MINDEN SZÉP ÉS JÓ DOLOG, AMI AZ EMBERISÉG HALADÁSÁT SZOLGÁLJA, ELŐSZÖR A FÖLDET KÖRÜLVEVŐ MAGASABB SÍKOKON, SZFÉRÁKBAN SZÜLETIK MEG, TEHÁT A FÖLDIÉTŐL EGY MAGASABB SZELLEMI SZINTEN, INNEN JUT LE KÖZVETÍTŐK ÁLTAL A FÖLDI ÉLETBE.
...a kiemelkedő művészek... többnyire a magasabb szférákból inkarnálódnak a Földre... Az ő feladatuk- ami nem kicsi- az, hogy szellemileg összeköttetésben maradjanak azzal a szférával, ahonnan jöttek (ez tudattalanul működik),ÉS MEGALKOSSÁK AZ ÉGI MINTA FÖLDI MEGFELELŐJÉT. SZÁMUKRA EZ A FÖLDI ÉLET KÜLDETÉS ÉS AZ EMBERISÉG SZOLGÁLATA.

Az alkotás és a gyermek szülés ugyanazon az égi "mintán" alapul, amit nagyon jól mutat AZ ALKOTÁS BELSŐ FOLYAMATA. Számos nagy mű úgy születik, hogy a művészt VALAMILYEN BELSŐ BENYOMÁS ÉR, VAGYIS VALAMIT BEFOGAD A LELKÉBE. Ez olyan mélyen érinti, hogy egy belső folyamatot indít el, amelynek során valami- EGY ÚJ ALKOTÁS- ELKEZD KIALAKULNI, ÉRLELŐDNI BENNE. Mindezt addig HORDOZZA MAGÁBAN, amíg végleg megérik arra, hogy MEGJELENÍTSE AZ ANYAGI VILÁGBAN. Tehát előbb benne születik meg egy alkotás, szellemi, lelki szinten, majd, amikor ez elég érett már, akkor formába önti az érzéki világban is. Láthatjuk, hogy ugyanarról van szó, mint a fogantatás, kihordás és szülés folyamatában, csak más szinten. a szakaszok, de még az "érlelési" idő is nagyon hasonló.  -tudattalanul- egy már létező mintát követünk, aminek az eredménye lehet, hogy a Földön új, de egy magasabb síkon már létezik. Azokat a folyamatokat tehát, amelyek egy magasabb, szellemi  szinten létező minta alapján hoznak létre egy földi megfelelőt, ALKOTÁSNAK nevezzük.
Forrás: NL Ezotéria 2012/4.Szabó Judit-Ezoterikus író

Igaz , hogy mi a műhelyünkben nem világraszóló dolgokat alkotunk, de a másoknak örömet szerző apróságok is így ihletődnek, érlelődnek, formálódnak és valósulnak meg. Ha készítettél mostanában valamit saját kezűleg, akkor gondolj csak vissza, hogyan és honnan is indult az ötlet és milyen út vezetett saját kis alkotásod befejeztéig. Meglepő azonosságot fogsz találni! Ugye nem is olyan rossz dolog ez az Ezotéria!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése