2013. április 22., hétfő

Fukszia karkötő


Tombol a tavasz, vagy inkább a nyár!? Még nehéz eldönteni. Egyszer nyári meleg, másszor eső és szél vihar lep meg minket. Mi most mégis kicsit a nyári hangulat felé hajoltunk és egy új gyapjú karkötő készítési technikát szeretnénk megmutatni. Egy gyönyörű gyapjú fonal alapanyagot kaptunk kipróbálásra. A Fukszia névre keresztelt gyapjú fonallal most dolgoztunk először ilyen formán, de azt hiszem a végeredmény nagyon szép lett. A legtöbben ismerik a csomózott karkötők készítésének technikáját, mi most ezt próbáltuk ki gyapjúval. 
Aki szeretné saját maga is elkészíteni, annak most itt van a részletes leírás.
A gyapjú elő fonal adott, de ha nincs elő fonallá sodort szalag gyapjúd, magad is megsodorhatod. Mi most négy szálas változatban készítettük el a karkötőt, ehhez négy szál 140 cm- és fonál csíkot téptünk le. A gyapjú csíkokat szárazon egy kicsit megsodorva előnemezeljük.  A négy gyapjú csíkot összefogva egyszerűen görcsöt kötöttünk a végére. Az első görcstől, körülbelül 2 cm- re egy másik görcsöt is kötünk, majd a keletkezett kicsi lyuknál biztosító tűvel egy fix helyre rögzítjük a megkezdett karkötőt. A  szálakat elkülönítjük egymástól, majd a bal szélsővel kezdjük a csomózást. A mellette lévő szálra hurkolunk és felfelé húzva szorítjuk meg a csomót. Egy szálra kettő csomót kötünk. Akinek nem tiszta a technika ezen az oldalon bővebben utánanézhet: 
http://karkotocsomozasok.hupont.hu/3/balroljobbra-csomo, bár a fotókon igyekeztem a lépést jól megmutatni. 
Szóval a második, harmadik és negyedik szálon is két-két csomót csomózunk, utána ismét elkezdjük elölről. Ezt addig csomózzuk, amíg a karkötő végül átéri a csuklónkat, ezt közben méregessük hozzá. Ha elértük a kívánt méretet folytassuk tovább, még körülbelül 1/3- nyí részt készítsünk hozzá, majd vegyünk külön két-két szálat. Az egyik szál gyapjúját osszuk három felé és fonjuk össze, majd a másik szálat is. Ez lesz a karkötő kötő része. Ha elkészült a kötő rész menjünk vissza a karkötő tetejére. Tépjünk le ismét egy gyapjú szálat és előnemezeléssel vékonyítsuk el, majd fűzzük be zsák varró tűbe. Ezzel zárjuk a karkötő 2 cm- es befűző részét, úgy hogy szorosan egymás mellé hurkokat készítünk. Így már elkészült a karkötő, már csak a vizes nemezelés maradt hátra. Meleg víz és szappan szüksége. Mártsuk a meleg vízbe a karkötőt és enyhén szappanos tenyérrel kezdjük a két tenyerünk között sodorni  a két végén figyeljünk, hogy a szálakat és a befűző lyukat külön nemezeljük egymástól. Ha kész a nemezelés öblítsük ki a szappant a karkötőből és egy napig hagyjuk száradni. Egy nagyon különleges, karakteres és egyedi darabot kaptunk. 





Ezzel együtt már ötféle nemez karkötő készítési technikáját olvashattátok blogunkon, és még tartogatunk meglepetéseket karkötő fronton is. Anyák napjához közeledve akár ajándék gyanánt is elkészíthető.
Mindenkinek jó alkotást és szép napot: Anita

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése