2013. június 18., kedd

Birkától a gyapjúfilcig!- farkasolás és kártolás

Sorozatunk a gyapjú szárításával ért véget, most pedig folytassuk a feldolgozását. Bejegyzésünk elkészítéséhez Esztergomba látogattunk, Németh László gyapjú feldolgozó mesterhez. A bejegyzés képeit Laci bácsi műhelyében készítettük, de annyi sok volt a látnivaló amit képekkel szerettünk volna itt a blogon Nektek is megmutatni, hogy egy- egy gép képeit kollázsba rendeztük. A Laci bácsi műhelye már már kuriózumnak is mondható, hiszen a száz éves matuzsálemektől a modernebb gépekig mindent volt szerencsénk látni.  Ma a farkasolásról és a kártolásról olvashattok ebben az összeállításba, mely Laci bácsi előadása alapján íródott.
Ugorjunk hát neki! A megmosott száraz gyapjú ott áll bezsákolva feldolgozásra várva. Az alapos mosás ellenére maradhattak a gyapjúban kisebb szennyezett részek, főleg ha mosottan vesszük a gyapjút, mint házigazdánk is, ezért egy utolsó válogatással kiszedjük a szennyezett részeket, ezt csak kézzel tudjuk elvégezni. Az átválogatott ezáltal kisebb részekre szaggatott gyapjú egy külön kosárba kerül és már visszük is a farkasolóhoz.  A gyapjút egy falécekből álló szalagra tesszük, ez továbbítja a farkasoló hengerhez, melyen, leegyszerűsítve, két sorban álló szöges falécek vannak. Mivel a farkasolás célja a gyapjú lazítása, így ezt a feladatot ez a henger végzi. A lazított gyapjú a gépből kijőve annyira könnyű, hogy akár el is lehet fújni. 


A farkasolással lazított gyapjú így már teljesen készen áll a kártolásra. Laci bácsinál egy hatalmas, szinte szoba nagyságú kártoló gépet, láttunk, ezt ma is használják. Ez a gép végzi a gyapjú fésülését. A gép működésének lényege, hogy különböző, úgynevezett kárt rendek állnak egymás után. Ezek tulajdonképpen különböző tűsűrűséggel ellátott hengerek. Első egysége egy előhántó, ezt követik a durva, nagy fogakkal ellátott, merev tűs hengerek, különböző tűsűrűséggel, végül a finom bontó hengerek fésülik össze a gyapjút. Az összefésült gyapjú mint egy puha paplan úgy távozik a gépből. Ezt azután szépen felhajtogatják és bezsákoljak, így már eladásra kész, kártolt gyapjúként. 


Egy másik ritkaság számba menő kártológépet is volt szerencsénk látni. Ezt a gépet az 1800-as évek végén gyártották, és még mindig működőképes. Ez egy úgynevezett négy hengeres kártológép. Egy nagy görbített acéltüskés főhenger és több ellentétes irányba forgó, ellentétesen tüskézett kisebb henger végzi a kártolást. A végeredmény ugyanaz, kártolt gyapjú, vagy suba gyapjúként is ismert.


Nem vagyok egy nagy gépész, de igyekeztem érthetően összerendezni mind a képeket, mind a szöveges részt. Itt szeretném megköszönni Németh Laci bácsinak, hogy időt nem sajnálva fogadott minket műhelyében, előadással készült számunkra és fotózhattunk is. Az egyebek közt, Magyar Kézműves Remek díjas Laci bácsi, a maga által kártolt gyapjúból nagyon sokféle gyapjú terméket állít elő, a nyers gyapjú fonalaktól kezdve, a  ruházati termékeken át, a gyapjú paplanokig, párnákig... Ha felkeltette érdeklődésedet, vagy csak szereted a gyapjú termékeket, itt tudsz bővebb információt kérni:                 
 Németh László
2500 Esztergom
 Dobogókői át 48.
Tel.: 33/316-193   Mobil: 06-20/530-45-38
                                    06-20/528-46-76
Sorozatunk következő bejegyzéseiben még láthattok különlegességeket a Németh Gyapjúfeldolgozó műhelyből. Addig is árnyékban és nyaralásban gazdag napokat kívánok! A.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése