2017. június 2., péntek

Hűsítő finomságok a babakonyhába! - Nemezelt fagyi készítés 1. rész

Végre itt az igazi nyár, mely a nagy fagyizások időszaka. Szerintem nincs olyan ember, aki ne szeretné ezt a  megszámlálhatatlan sokféle ízben kapható finomságot. A minap vendégségben voltunk az egyik ovistársunk családjánál, és ott az egyik kisfiú magával hozott otthonról, egy doboz fagyi tölcsért és 2-3 fagyi gombócot. Persze ezek fából készült fagylaltok voltak, de az én Marcimnak nagyon megtetszettek, és pár perc múlva parázs vita kerekedett, mert nem akarta visszaadni a kis gazdájának. Na, rögtön tudtam, mi is lesz a mai bejegyzésem tartalma.
 Szóval a kellékek: natúr színű suba gyapjú, többféle, fagyi színű szalag gyapjú (vanília, málna, csokoládé, erdei gyümölcs, citrom, zöld alma... a sor ugye végtelen), én direkt választottam a gyümölcsökhöz köthető színeket. Szükséges még jó minőségű szappan, meleg víz, és persze világos barna filc a tölcsérhez, barna hímző cérna, tű, olló. Ebben a bejegyzésben, az 1. részben, a fagyi gombócok elkészítését láthatjátok, bár aki látogatni szokta a régebbi bejegyzéseket, annak ez már nem nagy újdonság. A tölcsér mintája és elkészítése a 2. részben, egy következő bejegyzésben lesz olvasható.


 Szóval tépjünk le egy darabot a suba gyapjúból és csigaház szerűen, jó szorosan tekerjük fel. Újabb gyapjú csíkot tépve, azt, az ellentétes oldalról is tekerjük rá és így fog növekedni a gombócunk.


 Addig tekergetjük a gyapjú csíkokat, míg a gombóc kerülete, kb.14 cm lesz . 


 Ezután tekerjük be a színes szalag gyapjúval, hogy fehér rész ne maradjon.

 Következik a nemezelés.


 A gombócot belemártjuk a meleg vízbe,

  az egyik kezünket beszappanozzuk, és a lehető leggyengébben, a két tenyerünk között hengergetni kezdjük.


Eleinte lassan tömörödik, közben újra vízbe mártjuk, kinyomjuk a vizet, és finoman görgetjük a szappanos tenyereink között. Ha a nemezelés elején nagyon erősen nyomva görgetjük a gombóckát, nem fog jól összetömörödni, illetve repedés szerű nemezelési hibákat láthatunk rajta. Nem kijavíthatatlan, de nem mindig sikerül szépen a javítása.


 A nemezelés esetében is igaz, az a jó öreg mondás, hogy gyakorlat teszi a mestert. Tehát ha az első gombóc esetleg nem túl szépre sikeredik, nem szabad elkeseredni, a 6. fagyi gombóc már tökéletes lesz, mert egy idő után már érzi az ember keze, mikor mekkora erőkifejtés szükséges.
Mikor kezdenek a gombócon a gyapjú ráncok simulni, picit erősebben folytatjuk a görgetést, aztán érezni fogjuk, ahogy tömörödik a gyapjú.
 A nemezelés végén már erősen görgetjük a gombócot, így a kerülete kb. 11 cm lesz. Most azért fontos a gombóc mérete, mert ehhez fog készülni a tölcsér. Mivel a babák, a babakonyhában, megelégszenek még az egy gombócos fagyival, így most majd a tölcsérünk is ilyen lesz. Utolsó mozzanatként, folyó víz alatt nyomkodva mossuk ki a szappanos vizet a gombócokból. Jó szellőzésű, meleg, de nem közvetlen nap sütötte helyen, 1-2 nap alatt teljesen kiszáradnak. 

A gombóckák, akár a nyaralás alatt is elkészíthetők, felnőtteknek is teljes kikapcsolódást ad a nemezelés. Nálam most szülinapi ajándékba készült a legkisebb fiamnak. Ha bármilyen kérdés merülne fel bennetek, keressetek bátran, a műhely Facebook oldalán is válaszolok. Szép délutánt!

1 megjegyzés:

  1. Gyönyörű színesek lettek a gombócok. Én nem olyan régen kezdtem nemezelni, de még csak a tűnemezeléssel próbálkozom, több, kevesebb sikerrel. Örülök, hogy rátaláltam a blogodra, sok hasznos útmutatót, ötletet találtam nálad. Várom a következő részt!

    VálaszTörlés